سلام لطفا خودتان را معرفی کرده و از تجربیات و تحصیلاتتان بگویید.
با سلام. بنده احمد حسین نژاد هستم، دانشجوی دکترای مهندسی سیستمهای انرژی دانشگاه صنعتی شریف. در حال حاضر، در حال نوشتن مقالهها هستم تا هرچه سریعتر از پایاننامهام دفاع کنم.
لطفا در مورد محصول یا کسبوکارتان توضیح دهید.
شرکت سبز پایش افرا، در زمینه هوشمندسازی گلخانهها کار خود را شروع کرده و محصول دانش بنیانی که توسعه داده است، دستگاه سختافزاری برای کنترل اقلیم است که در گلخانهها نصب شده و پارامترهای مختلف رشد گیاه از قبیل روشنایی، co2 و… را اندازهگیری میکند و بعد با استفاده از این پارامترها و اطلاعات و با توجه به توابع به کار رفته برای تجهیزات گلخانهای مانند سیستم سرمایشی و گرمایشی و کنترل این تجهیزات، تصمیمگیری کرده و فرمانها را اجرا میکند. این طرح مشابه خارجی دارد، اما بخش ارسال دادهها به سرور، برای اولین بار توسط شرکت ما توسعه داده است. به این ترتیب گلخانهدار از راه دور و از طریق اینترنت یا پیامک میتوانند اطلاعات را دریافت کرده و از راه دور گلخانه خود را کنترل کند.
در مورد تیم کاری و افراد شاغل در شرکت خود توضیحاتی بفرمایید.
همانطور که درباره محصول شرکت توضیح داده شد، کار ما یک کار میان رشتهای میباشد و افراد با تخصصهای مختلف در کنار هم جمع شدهاند، به عنوان مثال، کار توسعه دستگاه سختافزاری ما توسط همکار مهندس برق انجام میشود و قسمت ارسال داده و مدیریت اپلیکیشن را همکار مهندس IT انجام میدهد. همچنین، برای کار در گلخانه تخصص کشاورزی و گلخانهای هم نیاز است که از همکاری موسسه تحقیقات فنی مهندسی (زیر مجموعه جهاد کشاورزی) بهرهمند هستیم. برای سیستمهای سرمایش و گرمایش گلخانهای از همکاران مهندس آب و انرژی بهره میبریم. در نتیجه، ما محصول تولید شده توسط شرکت سبز پایش افرا با کمک چهار رشته تخصصی آب و انرژی، کشاورزی، برق و IT طراحی و توسعه داده شده است.
ایده اولیه طرح چطور به ذهن تان رسید؟
موضوع پایاننامه کارشناسی ارشد بنده، مدلسازی آب و انرژی بود. در مبحث آب متوجه شدیم که ۹۰ درصد مصرف آب ما در بخش کشاورزی است، به همین دلیل، به این حوزه وارد شدیم. در نهایت، با توجه به مطالعات انجام شده به این نتیجه رسیدیم که در کشاورزی پایدار، درگلخانهها کمترین میزان آب مصرف میشود و در جاهای مختلف دنیا، در این زمینه با هدف تولید محصول بیشتر با مصرف آب کمتر و مساحت زمین کمتر کارهایی انجام میشود. اتفاقی که در کشور رخ میداد، مصرف انرژی بیشتر برای مصرف آب کمتر در گلخانهها بود. در کنار انجام پایاننامه، ناگزیر به ارائهی یک محصول بودیم و پی بردیم که کمبود یک سیستم کنترلی که به گلخانه دارها کمک کند، احساس میشود و محصولات موجود نیز مشکلات مختلفی داشتند. به همین دلیل، با کمک متخصصین و دوستان در دانشگاه شریف کار خود را آغاز نمودیم.
آیا محصول شرکت شما مشابه خارجی دارد؟
فقط بخش کنترلی دستگاه دارای مشابههای خارجی است، در حالی که محصول ما دارای بخش IT و اپلیکیشن نیز هست.
محصول شما چه بخشی از نیازهای بازار را تامین میکند؟
در بخش کشاورزی، قسمت کشت و محصول در گلخانه
بازار هدف شما چه کسانی هستند؟
بازار هدف ما بصورت مستقیم با افراد گلخانهدار است (بصورت BtoC).
اولین مشتری خود را چگونه و از چه طریقی جذب کردید؟
در طرح منطقه پایدار، سرپرستی موضوع گلخانه با بنده بود و در کارگروه شکل گرفته، گلخانهدارهای زیادی حضورداشتند که ما موفق به جلب اعتماد یکی از گلخانهدارها شدیم. به این ترتیب نخستین مشتریان خود را یافتیم.
هدف شما از تشکیل استارت آپ چه بوده و چه افقی برای کار خود متصور هستید؟
بعد از تشکیل استارت آپها، از لحاظ تئوری همگی افق بورس را برای خود متصور هستند. یعنی واردشدن به بازار بورس. شرکت ما نیز چنین افقی را برای خود متصور است، اما نکتهی دیگر این است که بنده و اعضای تیم در جاهای مختلف کارمند بودیم و متوجه شدیم که روحیهی کار کارمندی در ما وجود ندارد (کار روتین و یکنواخت). یکی از اهداف شخصی همهی ما این بود که کاری انجام بدهیم که خروجی مفیدی داشته باشد و با دیدن بازخورد آن، تمام خستگی کار را به در کنیم. یکی از اهداف ما، ایجاد یک بستر تازه برای حل چالشهای موجود و همچنین ارائه یک راه حل مناسب در زمینه آب و انرژی است، زیرا راه حل های موجود ناکارآمد یا قدیمی هستند. هدف دیگر ما این است که بتوانیم با افزایش سطح زیر کشت گلخانهها، به بیشتر شدن اشتغال زایی در این زمینه کمک کنیم.
در این مسیر به چه مشکلاتی برخوردهاید؟ چگونه آنها را برطرف کردید؟
شرکتهای استارت آپی، مثل بذر های کاشته شده در زمین، نیاز به مراقبت زیادی دارند. بیمه، مالیات، نقدینگی و رقابت با شرکتهای بزرگتر از مشکلات شرکتهای استارت آپی هستند. به نظر اینجانب، نقدینگی بزرگترین مشکل این شرکتهاست. ما با کمک افراد حامی این طرح توانستیم بر این مشکل غلبه کنیم. سیاستهای دولت برای حمایت از شرکتهای نوپا در حد حرف بوده و در عمل تمام سیاستها به ضرر این شرکت ها تمام میشود که این موضوع نیز دیگر از مشکلات ماست.
برنامه شرکت شما برای ۵ سال آینده چیست؟
تولید محصول پایدار و محبوب در میان گلخانه دارها به طوری که همه بتوانند از آن استفاده کنند و نیز ایجاد ساز و کاری که از طریق آن گلخانه دارها برای استفاده از این محصول بتوانند وام دریافت کنند.
مهم ترین عامل حفظ تیم کاری تون؟
نیاز گلخانه دارها مهم ترین عامل حفظ تیم ما بوده است.
ویژگی یه کارآفرین موفق از نظر شما چیست؟
با توجه به مشکلات موجود بر سر راه این افراد، تنها انگیزه است که میتواند راهگشا باشد. در کنار انگیزه، تخصص و تجربه کافی نیز مورد نیاز است. داشتن یک طرح جایگزین نیز موردی است که باید در شروع کار به آن توجه داشته باشند.
توصیه شما برای کسانی که تازه میخوان وارد دنیای کارآفرینی بشن چیه؟
چنانچه صبر ندارند، وارد این فضا نشنوید.
باتشکر